Reseberättelse från Västerträffen resa till Kappadokien 6-13 oktober 2014

Dag 1, måndag den 6 oktober

Vi träffades vid Västerträffen 9.30. En buss från Leja Touring körde oss till Landvetter flygplats. Reseledaren Birgitta Lundqvist tog emot och hjälpte oss vid check in. Första stopp Istanbul. Där fick vi först gå igenom passkontrollen innan vi äntrade planet till Antalaya. Vid flygplatsen stod vår lokale guide Serdar och tog emot oss. Buss till hotellet samt fördelning av rum. Kvällen avslutades med middag – buffé. En del av oss tog en kvällspromenad.

Dag 2 tisdag den 7 oktober

Efter frukost samlades alla för information inför veckan. Serdar öppnade genast med att erbjuda båtresa, lunchpaket och dansuppvisning. Då ingen visade sig vilja åka på båtresa, ställdes den in och vi fick en fri dag att förfoga över själva. Några gick genast till badet, som fanns på gångavstånd. Vi var åtta personer som trängde in oss i en taxi och åkte till Side. Där gick vi runt i staden, såg ruinerna efter gamla staden med bl.a amfiteater och de gamla romerska baden. Hann också med ett dopp i havet före middagen.

Dag 3 onsdag den 8 oktober

Avresa till Kappadokien halv åtta på morgonen. Denna dag åkte vi buss ca 50 mil. Var inte utan att det kändes i kroppen. Vi gjorde givetvis ett antal stopp på vägen. Bl.a besökte vi Mevlanamuséet – ett mausoleum över poeten, vetenskapsmannen, mystikern Mevlana. Där fanns också ett museum där man kunde se hur människor levde och bodde inom den sekt han grundade. Sekten kallas ”De dansande dervischerna” Sen eftermiddag anlände vi till vårt hotell Mustafa. Vid middagen hurrade och sjöng vi för Rolf Nylén som fyllde år.

Dag 4, torsdag den 9 oktober

Späckad dag med upplevelser i Kappadokien-ett oförglömligt landskap. Vulkaner och berg som slipats fram under årtusenden till de mest fantastiska formationer. Vi besökte Duvdalen med massor av duvor, Uchisar – den yttersta borgen. Här hade man grävt fram håligheter i den mjuka sandstenen och använt som bostäder. Det hade man även gjort i byn Cavusin. Vi besökte en grotta som gått i arv i generationer och numera användes som souvenirbutik.
En och annan souvenir inköptes. Efter lunch besökte vi Kärleksdalen – där bergformationerna antagit ekivoka former, Zelvedalen som är ett friluftmuseum och Pashabag där statyerna såg ut som skorstenar. Före middag fick några av oss ett turkiskt bad – en ljuvlig upplevelse som gjorde att man kände sig pånyttfödd. Denna dag hurrade vi för Berit Svensson som fyllde år. Senare på kvällen arrangerade Jan-Inge Samuelsson dans vid poolen.

 

Dag 5, fredag den 10 oktober

Ännu en innehållsrik dag. Började med besök i byn Mustafapasa som tidigare hette Sinasos. Då var byn till största delen bebodd av grekisktalande befolkning. Några av oss beökte kyrkan som var grekisk ortodox. Vi såg när man pressade vindruvor som sedan ska bli vin. Dessutom såg vi när man plockade kärnor ur pumpor. Kärnorna torkas och används som snacks. Dessa sägs ha en livgivande effekt(typ Viagra). Efter rundvandring i byn var det dags för ”studiebesök” i en mattfabrik i staden Avanos. Vi fick reda på olika kvalitéer av mattor, hur man knyter de tusentals knutar på mattan och hur man bereder silketrådarna som används i de finaste mattorna. Mycket av arbetet utförs i hemmen. Man poängterade att barnarbete icke förekom.  Därefter visades mattorna och en försäljningskampanj inleddes. Det var svårt att stå emot den intensiva uppvaktningen av säljarna. Mattorna var vackra och några i gruppen skaffade en och annan dyrgrip. Efter lunch for vi till Göreme nationalpark. I klipporna hade man grävt ut kapell. Några med fresker utmed väggarna. Detta gjordes på 900-1000 talet. Imponerande byggnadsverk. På kvällen bussades vi ut till en turkisk afton. Smårätter samt vin, öl och sprit serverades. Vi fick se och höra turkisk folkmusik samt magdans. Stig Johansson gjorde ett bejublat framträdande då han blev uppbjuden till dans på scenen.

Dag 6 lördagen den 11 oktober

8.00 startade återfärden till medelhavet. Vi gjorde ett stopp vid den underjordiska staden Kaimakle. Staden var byggd i sju våningar under jord. Den användes som tillflyktsort för de kristna som förföljdes av muslimerna. Vi gick så långt ner som fyra våningar under marknivå. Det var en jobbig promenad då man nästan hela tiden fick gå dubbelvikt i de trånga gångarna.Som tur och väl var fungerade den elektriska belysningen. Återvände ganska sent till Club Side Coast hotell.


Dag 7 söndagen den 12 oktober

Sista natten skulle vi övernatta i Antalya, så vi checkade ut från Side hotell vid åttatiden på morgonen. Före lunch var det ”studiebesök” både på en juvelfabrik och en läderfabrik. Mycket vackert att titta på och mycket intensiv uppvaktning från försäljarna. Några plagg inköptes och gläder förhoppningsvis köparna i höstmörkret. Lunch serverades utomhus vid en restaurang vid havet. Vädret strålande. Därefter gick vi genom Gamla stan i Antalya ner till hamnen. En ganska jobbig promenad då det sluttade kraftig neråt. Vid hamnen väntade en båt som förde oss utefter kusten och slutade vid ett vattenfall ”Lower Dudens fall”där vattnet forsade från en klippa. Klockan var nu nästan fyra på eftermiddagen och tröttheten drabbade oss. Till stor besvikelse insåg vi att det inte fanns tid till guidning i staden. Besöket i Antalya ställdes in och vi åkte direkt till vårt hotell. Några av oss gick till en marknad i närheten och prutade, prutade, prutade.

Dag 8, måndag den 13 oktober

Hemfärd. Buss till flygplatsen, därefter inrikesflyg till Istanbul. Mellanlandning i Istanbul var en låång promenad och en omständlig passkontroll. Vi lyckades få med alla på rätt plan och kunde pusta ut när alla var på plats.
Vid Landvetter flygplats stod bussen och väntade. Vi tackade varandra för en intensiv vecka.


Tack alla! -  Gunilla o Janne